szerda, december 30, 2009

A kis Gili

Ártatlanság köntösében…




Ártatlanság köntösében
A szép új esztendő
Eljött, s kínáló kezében
Van kupája kettő.
Egyik a baj, aggodalom
Fanyar ürmösével,
Másik teljes a boldogság
Édes örömével.
E kettőből úgy keverjen,
Az új év, magának,
Édes Bácsi, hogy örüljön
Legjobb italának.
Az üröm az örömek közt
Csak annyi lehessen,
Hogy az édes a kesertől
Még jobb ízt vehessen.
Ezt kívánja a kis Gili
Nem zöld águ fáról,
Hanem jó meleg szobának
Közepe tájáról.
S marad kicsin szolgálója
Ápoló kegyének.
Tartsa meg őt továbbra is
Gondja gyermekének.

Vörösmarty Mihály

Ka(rácso)ny képekben

péntek, december 25, 2009

Karácsony: kany', bombáj', trattó'

A fiúk arról ismerszenek újabban meg, hogy egyre határozottabb elképzeléssel rendelkeznek, és azt elég vehemensen képviselik is. Ha az utóbbi napokban egy kívülálló belehallgatott volna a napi diskurzusba, szerintem arra gondol, hogy valamiféle agrárexpó áll küszöbön, s nem a karácsony várása a téma. A fiúk továbbra is megszállottan vonzódnak az agrárium erő- és munkagépei iránt, úgyhogy jöhet ide Mikulás, Angyalka, Jézuska, sőt Húsvéti nyúl is, a mit hozzon neked kérdésre szinte azonnal és gondolkodás nélkül érkezik a válasz: bombájapabombáj, trattóapatrattó. Így, hadarva, a szavakat tagolatlanul egybemondva és ellentmondást nem tűrően közlik közlendőjüket, nem kevés mosolyt csalva, az őket hallgatók arcára. Hogy lehetnek ennyire eltökéltek és eltántoríthatatlanok!? No, lehet ez még a javukra váló tulajdonság is!Beteljesedett a csoda, megjöttek a nővérek, rá nemsokára az Angyal is, és vele együtt egy szép fenyő -fiúk terminológiája szerint kany' -, alája pedig a géppark két újabb hiányzó eleme. Szép igazi hangos karácsony este, móka-kacagás, néha egy kis játékokon összevesző kiabálás. Nem is értem, ki gondolja a "Csendes Éj" karácsony esti fílingjét komolyan, szerintem a fenn leírtak alapzaja nélkül üres lenne ez a szép ünnep!

csütörtök, december 24, 2009

szombat, december 19, 2009

Bár az időjósok karácsonyra plusz celsiusfokokat jósolnak, ma - egy héttel előtte - mínusz 15 van, és rendületlenül hull a hó. Ma sajnos plázás programok jutottak, de holnap Csodafiúk meg lesznek fürdetve a friss hóban, ha már egyszer ilyen szépek, maradjanak is azok...!

szerda, december 16, 2009

Záróra?

Elnézést, Blogspot úr, én is szánom-bánom, hogy túlléptem a fényképfeltöltési kvótámat. Azt még inkább sajnálnám, ha többé egy képet sem tehetnék föl ide (én vizuális alkat, a fiúk meg csodaszépek:), akkor inkább vegyünk érzelmes búcsút egymástól, és ide kitesszük a Zárva táblát. Ezt amúgy nem első alkalommal játssza el, mondjuk eddig csak vaklármának bizonyult, mert előbb-utóbb engedett - lekicsinyített - képet feltenni. Most azt sem, többszöri próbálkozás után sem. Kitalálom, mi legyen.

kedd, december 08, 2009

Esztétamás esete a Szépséges Pinkivel

Nagy EsztétaMásunk lépten-nyomon a szépséggel, és annak megtapasztalásával foglalkozik. Itt van például a randa, pink macija. Számomra felfoghatatlan, hogy miért éppen Pinki lett a Nagykedvenc, de egyszerűen imádja. Ma reggel egy kicsit elbeszélgettem vele Pinkiről.

A: Tomi, ez a maci szerinted kislány? Nézd tele van szívecskékkel, meg a bundája is mintha lányosabb lenne?!
T: (szigorúan, katonásan) NEM!
A: Akkor ugye kisfiú???? Végülis miért ne vehetne föl egy maci fiú ilyen színű bundát?
T: NEEEM!!!
A:???????????????
T: (elérzékenyült, kedves hangon) Széééép.
Szerelmetes Pillantású Tamás és az ő Szépséges Pinkije

Szép idők, rossz napok

A szubjektív időnk azért nem csak a minden nap szép idő, móka és nevetés rétegződése. Főleg így, hogy lassan egy hete - öt nap óvoda után - újra folyamatos szívás (orr, meg úgy képletesen is) van a sok takony, köhögés, nemalvás, nyűgösség miatt. Amúgy ma is szép hajnalra (khmm...7 óra, de hát a szubjektív időnél tartunk, ugye) ébresztettek a fiúk: nem elég, hogy előbb kaland-, majd gépjárműparknak használták, de még a reggeli tejeskávémról is mind leették a habot.

hétfő, december 07, 2009

Szépérzék

Gyakran előfordul, hogy Tongató reggelente úgy indítja a napot, hogy kinéz az ablakon, és attól függetlenül, hogy még csak hajnal dereng, és jóformán még semmit se látni ki, vagy éppen szakad, esetleg süt, vagy fúj, megállapítja, hogy: Anga, Szépp'. Ííí. Láss csodát...ezek után az időnk tényleg mindig szép, kívül-belül! Ma is szép, borongós-esős időben sétáltunk / motoroztak egy nagyot. Szeretem a fiam szépérzékét.

kedd, december 01, 2009

Cipősdobozponthú

Dobozolásra fel! A lundákat és sasokat kéretik nem bedobozolni!

Prózai

Ami a hétköznapibb dolgainkat illeti: hosszú-hosszú kimaradás után (Leventének néhány nap kivételével az október meg a november is kiesett, Tamás, az Őserő, októberben volt össz-vissz két hetet talán) Vackorék tegnaptól újra járnak óvodába. A gyerekek 'Jééééééé, megjöttek a kicsi ikrek' hangos ovációval és körbeszeretgetéssel fogadták őket, és lelkesen találgatták, hogy ki kicsoda. Meglepő, de a gyerekek sokkal pontosabban tudják őket beazonosítani, mint a felnőttek. Jobban, és másként figyelnek. Míg tapasztalatom szerint a felnőttek első reakciója az, hogy hű-de-egyformák, a gyerekeké jé-most-a-levente-álla-sebes. Egy szó, mint 100, az történt, hogy a két hónapnyi puha-meleg-szentháromságunk után az ajtóban Tamás még dobott felém egy könnyű csókot, megfogta a testvére kezét, és kis, könnyű négyéves nőcskék társaságában besétáltak a mosdóba, kezet mosni...úgy, hogy vissza se néztek.

Provokatőrök

Arra a kérdésre, hogy '...na te drága gyermek, ha netalán-tán-esetleg-mégis-erre jár a Mikulás, mit szeretnél tőle?', mindkettő azonnal rávágja, hogy Lunn'da! és Szasz! Mi tagadás, elég extravagáns elvárások ezek egy jóságos öregembertől, de szerintem találkozott már Miklós néhány furcsa kéréssel a pályafutása során. Én ugyan nem féltem őt, mondjuk azért nem lennék a helyében. Meg ha minden igaz, és valóban olyan bölcs, és tapasztalt, mint ahogyan a fáma tartja, akkor Ő azért azt is tudja, hogy ilyenkor a testvérpár csak provokál. Ugyanis ha még tovább feszegetem ezt a kérdéskört, (bevallom, aggasztana, ha az öreg mégis felülne a provokációnak, és elindulna lundát és sast vadászni, arról már nem is beszélve, hogy ha csakazértis betoppanna egy-egy megtermett sassal és lundával a vállán, szerintem hirtelen senki nem érezné magát otthon minálunk) akkor mindig kiderül, hogy a két pimasz lázadó-provokatőr a látszat ellenére mégis csak két, egyszerű férfiú, olyan egyszerű vágyakkal, amelyekhez már kiegészítő magyarázat (= link) sem szükséges, mert ezek: Anga, thrakkk'tó, Anga thrakkk'tó, Anga, kombáj'N, Anga, kombáj'N, Anga, KuKá'Sz, Anga, Kuká'Sz.